22 Mayıs 2011 Pazar

CILEKLI TURTA


Dun oglene kadar calistiktan sonra, gozume kestirdigim bu tarifi yapmak istedim. Her ne kadar 2 haftadir hamilelikten dolayi sekerli ve tatli yiyeceklerin yenmesi tarafima yasaklanmis olsa da, 2 haftadir uyguladigim diyetin olumlu sonuc vermesinden dolayi, kucuk bir dilimle kendimi odullendirmek istedim. Bu ilk turta denemem, gorsel anlamda istedigim sonucu tam olarak veremese de, tat ve lezzet olarak harikaydi. Yapimi da beni cok oyalamadi. Bir sonraki denememde daha guzel bir gorsel sunumla hazirlanmak uzere sirada bekliyor. Deneyenlere simdiden afiyet olsun :)

Malzemeler:
  • 125 gr yumusak margarin
  • 125 gr (1,5 cay bardagi) toz seker
  • 1 yumurta aki
  • Yarim yumurta sarisi
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 cay kasigi tarcin
  • 1 tutam tuz
  • 220gr (2 su bardagi) un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
  • 100 gr (1 su bardagi) ogutulmus tatli badem
Sos icin:
  • 125 gr (1 cay bardagi) cilek mameladi
ya da cilek sosu;
  • 1 su bardagi cilek
  • 1/2 su bardagi toz seker
Uzeri icin:
  • 1/2 yumurta sarisi
  • 1 tatli kasigi sut
Hazirlanisi:
  • Margarin ve toz sekeri bir cirpma kabinda mikser ile 2 dk. cirpin.
  • Yumurta aki, yarim yumurta sarisi, vanilya, tarcin ve tuzu ilave edip 1 dk. daha cirpin.
  • Un ve kabarta tozunu karistirip ayri bir kaba eleyin, uzerine iyice ogutulmus bademi ekleyip karistirin.
  • Bu karisimi diger karisimin icine 2 seferde dokup, mikserin hamur karistirma ucuyla toplam 2 dk. karistirin.
  • Hamurdan buyuk bir yumurta buyuklugunde bir parca ayirin.
  • Kalan hamuru yaklasik 26cm capindaki yaglanmis kalibin tabanina bastirarak yayin.
  • Cilek marmeladiniz yoksa, cilek sosunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Bunun icin 1 su bardagi yikanmis ve ayiklanmis cilek ile 1/2 su bardagi toz sekeri rondoda iyice cekip bir sos hazirlayabilirsiniz.
  • Hazirladiginiz cilek sosunu hamurun uzerine kenarlarinda 1cm bosluk kalacak sekilde yayin.
  • Ayirdiginiz hamuru hafif unlanmis tezgahta 2-3mm kalinliginda acin.1cm genisliginde seritler kesin.
  • Bu seritleri cilek sosunun uzerine sepet seklinde yerlestirin.
  • 1/2 yumurta sarisi ve sutu karistirip hamurlarin uzerine surun.
  • Onceden isitilmis 180 derece firinda yaklasik 25-30 dk pisirin.
  • Firindan cikartip, hafif soguduktan sonra uzerini taze cileklerle susleyip servis yapin.
Afiyet olsun :)

19 Mayıs 2011 Perşembe

FIRINDA CEVIZLI ERISTE


Yemeklerin yaninda cok lezzetli bir tamamlayici.

Malzemeler:
  • 2 su bardagi eriste
  • 1 cay bardagi dovulmus ceviz
  • 1 yemek kasigi tereyagi
  • 1 su bardagi kasar peyniri rendesi
  • Tuz, kirmizi pul biber
Yapilisi:
  • Eristeyi tuzlu suda haslayip suzun.
  • Ceviz ve tereyagi ile karistirip bir firin kabina alin.
  • Uzerine kasar peyniri rendesi ekleyip pul biber serpin.
  • Onceden isitilmis 200 derece firinda uzeri kizarana kadar yaklasik 15 dk. pisirin.
Afiyet olsun :)

14 Mayıs 2011 Cumartesi

INCIRLI TATLI


Uzuunnnnn bir aradan sonra tekrar bloguma donmek ne guzel. Hem benim hamileligimde zor gecirdigim gunler, hem de bloglarin kapatilmasi bu sureci iyice uzatti. Umarim artik daha sık blogumla ilgilenecegim. Ayrica hamilelikle ilgili gecirdigim gunlere de ayri bir bolumde deginmek istiyorum. Ama oncelik, yayinlanmak uzere uzun zamandir bekleyen ve gozum kapali her misafire yapilabilecegim bir tatli. Bu tatliyi yillar once blog arkadaslarimdan birinin sitesinde gorup uygulamistim ve bir daha da vazgecemedim zaten :)
Gelelim tarifimize;

Malzemeler:

Kek icin:
  • 5-6 adet kuru incir
  • 1 su bardagi ceviz ici
  • 1 su bardagi toz seker
  • 1 su bardagi un
  • 3 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Serbet icin:
  • 1.5 su bardagi su
  • 1 yemek kasigi nescafe
  • 1/2 su bardagi toz seker
Muhallebi icin:
  • 2 yemek kasigi nisasta
  • 2 yemek kasigi un
  • 1 lt sut
  • 5 yemek kasigi toz seker
  • 50 gr tereyag
  • 1 paket toz krem santi
Yapilisi:
  • İncirleri ufak ufak dograyip, suda yumusamasi icin bekletin.
  • Kek hamuru icin yumurta ve sekeri cirpin.
  • İcine cevizi, elenmis unu, kabartma tozunu ve vanilyayi ekleyip karistirin.
  • En son yumusamis olan incirleri ekleyip, hamuru dikdortgen bir borcama dokun.
  • Onceden isitilmis 160 derece firinda pisirin.(cok kabarmayan, pandispanya kalinliginda bir kek olacak)
  • Kekiniz piserken, muhallebiyi hazirlamaya baslayin. Bunun icin, sutun icine nisasta, un ve toz sekeri koyup, muhallebi kivamina gelene mkadar pisirin.
  • Muhallebinin pismesine yakin tereyagini ekleyin.
  • Pistikten 5 dk. sonra 1 poset krem santiyi ekleyip, mikserle iyice cirpin.
  • Kek pistikten sonra firindan cikarip yaklasik 5 dk. havalandirin.
  • Su, nescafe ve toz sekerden olusan serbeti hazirlayin.(pismeyecek, sadece malzemeler karistirilacak)
  • Kekin uzerinde bicakla bir kac delik acip serbeti kekin uzerine dokun.
  • Yaklasik 5 dk. bekleyip muhallebiyi kekin uzerine yayin.
  • Buz dolabinda yaklasik 2-3 saat bekletin.
  • Uzerini istersenin kakao, findik, antep fistigi ile susleyebilirsiniz.
Afiyet olsun :)