22 Mayıs 2011 Pazar

CILEKLI TURTA


Dun oglene kadar calistiktan sonra, gozume kestirdigim bu tarifi yapmak istedim. Her ne kadar 2 haftadir hamilelikten dolayi sekerli ve tatli yiyeceklerin yenmesi tarafima yasaklanmis olsa da, 2 haftadir uyguladigim diyetin olumlu sonuc vermesinden dolayi, kucuk bir dilimle kendimi odullendirmek istedim. Bu ilk turta denemem, gorsel anlamda istedigim sonucu tam olarak veremese de, tat ve lezzet olarak harikaydi. Yapimi da beni cok oyalamadi. Bir sonraki denememde daha guzel bir gorsel sunumla hazirlanmak uzere sirada bekliyor. Deneyenlere simdiden afiyet olsun :)

Malzemeler:
  • 125 gr yumusak margarin
  • 125 gr (1,5 cay bardagi) toz seker
  • 1 yumurta aki
  • Yarim yumurta sarisi
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 cay kasigi tarcin
  • 1 tutam tuz
  • 220gr (2 su bardagi) un
  • 1 cay kasigi kabartma tozu
  • 100 gr (1 su bardagi) ogutulmus tatli badem
Sos icin:
  • 125 gr (1 cay bardagi) cilek mameladi
ya da cilek sosu;
  • 1 su bardagi cilek
  • 1/2 su bardagi toz seker
Uzeri icin:
  • 1/2 yumurta sarisi
  • 1 tatli kasigi sut
Hazirlanisi:
  • Margarin ve toz sekeri bir cirpma kabinda mikser ile 2 dk. cirpin.
  • Yumurta aki, yarim yumurta sarisi, vanilya, tarcin ve tuzu ilave edip 1 dk. daha cirpin.
  • Un ve kabarta tozunu karistirip ayri bir kaba eleyin, uzerine iyice ogutulmus bademi ekleyip karistirin.
  • Bu karisimi diger karisimin icine 2 seferde dokup, mikserin hamur karistirma ucuyla toplam 2 dk. karistirin.
  • Hamurdan buyuk bir yumurta buyuklugunde bir parca ayirin.
  • Kalan hamuru yaklasik 26cm capindaki yaglanmis kalibin tabanina bastirarak yayin.
  • Cilek marmeladiniz yoksa, cilek sosunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Bunun icin 1 su bardagi yikanmis ve ayiklanmis cilek ile 1/2 su bardagi toz sekeri rondoda iyice cekip bir sos hazirlayabilirsiniz.
  • Hazirladiginiz cilek sosunu hamurun uzerine kenarlarinda 1cm bosluk kalacak sekilde yayin.
  • Ayirdiginiz hamuru hafif unlanmis tezgahta 2-3mm kalinliginda acin.1cm genisliginde seritler kesin.
  • Bu seritleri cilek sosunun uzerine sepet seklinde yerlestirin.
  • 1/2 yumurta sarisi ve sutu karistirip hamurlarin uzerine surun.
  • Onceden isitilmis 180 derece firinda yaklasik 25-30 dk pisirin.
  • Firindan cikartip, hafif soguduktan sonra uzerini taze cileklerle susleyip servis yapin.
Afiyet olsun :)

1 yorum:

  1. Bu muhteşem lezzeti eşim ve ben bugün Şefimizin konukseverliği ve güleryüzü eşliğinde tatma şansını yakaladık.Kıpkırmızı tazecik çilekler sanki daha yeni bahçeden toplanmış gbiydiler,her lokmadan sonra insanın ağzında kalan badem tadı teninizde Datça nın serin rüzgarlarını hissettiriyordu.Akşam üzeri çayında hafif bir tatlı isteyen veya misafirlerine unutulmaz dakikalar yaşatmak isteyen herkese tavsiye ediyorum.

    Zencefil...

    YanıtlaSil